2015. március 20., péntek

Mikor kezdjük az eredményes bilire szoktatást?

Mikor kezdjük az eredményes bilire szoktatást?

Ha valaki nem akarja végig olvasni ezt a pár sort, akkor nekik röviden azt tudom mondani, semmikor. Majd magától megtanulja.
Aki tovább olvas…
Nem helyes az a szülői magatartás, amikor „Bezzeg az én kisfiam, már bilibe tud pisilni”, mondattal ingerli a másik anyukát. A vizelet visszatartást egy éves életkor alatt senki sem tudja megtenni, és még 1-2 éves kor között a gyerekek döntő többsége képtelen rá. Az egyéni különbségek nagyok, mint ahogy járni, beszélni is különböző életkorokban tanulnak meg a gyermekek. Ha túl korán kezdjük el a bilire szoktatást, akkor sokat harcolunk, sokat sírunk, és a gyermek-szülő kapcsolatot is hosszú időre elrontjuk.
Ha időben kezdjük el, akkor gyorsan eredményt érünk el.
A vizelés szabályozásának érése
Minden életkorban, így a magzati életben is rendszeresen ürít vizeletet a gyermek. Az újszülött is érzi a vizelési ingert. Ezt mutatja, hogy ilyenkor felébred, mozog, nyűgös, de befolyásolni, gátolni, akaratlagosan nem tudja a vizelést, és egy reflex által kiüríti a húgyhólyagot. A magzat napi 30-szor vizel. Az első életévben a naponkénti vizelésszám 12-re csökken, majd a későbbi életkorban 4-6 vizelésre. A húgyhólyag telítődés érzete 1-2 éves életkor között fejlődik. Az akaratlagos, tudatos vizelési gátlás a 2. és 3. életév között alakul ki.
Ennek három tényezője van. A hólyagkapacitás kifejezett növekedése, a külső záróizom funkciójának érése, valamint a legfontosabb, a hólyag-záróizom akaratlagos szabályozásának a kialakulása. Ha ezek együttesen kialakulnak, akkor a gyermek akaratlagosan indítani és gátolni tudja a vizelési reflexet. Az utolsó lépést általában 3-4 éves kor között éri el a gyermek, amikor a felnőtt vizelési minta kialakul és mind nappal, mind éjszaka hosszabb időre el tudja nyomni a vizelési ingert, s így száraz marad.
Pelenkázás: 
A jó minőségű pelenka „kellemes” viselet, felissza a vizeletet, és kevésbé irritálja a bőrt, mint a régi szövet pelenkák. Nem sietteti a szárazzá válás megtanulását, a bilizés igényét. A másik dolog, hogy a bepelenkázott gyermek, akaratlanul azt gondolja, azért van bepelenkázva, hogy pisiljen be. Lassítja a szárazzá válást. De ezektől függetlenül nem javasolt, hogy térjenek vissza a szövet pelenkára, vagy hagyják sokáig nedvesen a gyermeket, hogy úgymond a kellemetlen érzés, majd sietteti a bilizés megtanulását.
A címben feltett kérdésre a válasz: 
A bilire szoktatást 2-3 éves kor között javasolt elkezdeni. A legjobb évszak a nyár, amikor egy kis alsónadrágban lehet a gyermek, pelenka nélkül. Ilyenkor azonnal érzi, hogy pisil, végig csorog a lábán. A másik, hogy csak egy kisnadrágot kell levennie ahhoz, hogy a bilire szárazon érjen. Javasolt, hogy a bili legyen előkészítve, hogy azonnal használni tudja. A bilizés tanulásának elején a gyermek érzi a vizelési ingert, de a vizelési reflex azonnal indul, majd egy rövid ideig már tudja tartani. Ilyenkor, ha sokat kell keresni a bilit, vagy sok ruhát kell levenni, akkor még gyakori a bepisilés. Később már jól el tudja nyomni a vizelési ingert, s a téli időszakban is, illetve utazáskor is vissza tudja tartani a vizeletét.
A széklet bilibe ürítés gyakoroltatására a napnak azt a szakaszát kell választani, amikor agyermeka pelenkába szokott kakálni. Általában egy éves kortól napi egyszer kakálnak a gyerekek. Elmagyarázzuk nekik, hogy a kaka a bilibe való. Esetleg a korábbi székletes pelenkát közben beledobjuk a bilibe. Majd ráültetjük az üres bilire és nem túl hosszú ideig, ültetjük a bilin. A gyerekek nem szívesen ülnek tétlenül a bilin, ezért rövid ideig foglalkozzunk velük, de 5-10 percnél tovább semmiképpen nem ültessük. Nem jó, ha egyedül hagyjuk, és köré rakunk játékokat és az egész délelőttöt a bilin üli végig és közben, véletlenül belekakál. Tudatosnak kell lenni a székletürítésnek, csak így fogja megtanulni.
A széklet-vizelet tartás tanulásában jellemző, hogy először az éjszakai széklettartás, majd a nappali széklettartás, majd a nappali vizelettartás és legvégül az éjszakai vizelettartás alakul ki.
Szerző: Prof.Dr. Szabó László
Tudományos tanácsadó

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.