Erre figyelj, hogy ne legyen lisztérzékeny a baba!
A
szakértők szerint a glutén késői bevezetése a csecsemők
étrendjébe, valamint a szoptatás egy éves kor feletti folytatása
növelheti a gluténérzékenység kockázatát.
"Nem tanácsos a lehető legtovább késleltetni a glutén bevezetését az étrendbe" - nyilatkozta a kutatás vezetője, dr. Ketil Stordal, az oslói Norvég Közegészségügyi Intézet munkatársa.
A
szakértő szerint a glutén késői, vagyis hat hónapnál később
történő bevezetése a csecsemő étrendjébe megnövelheti
a gluténérzékenység kialakulásának kockázatát, és
ezt a kockázatot aszoptatás sem csökkenti.
"Nem
gondoljuk azonban azt, hogy ez a szoptatás bármilyen hátrányára
utalna" - tette hozzá Stordal.
A Pediatrics október 7-i számában közzétett tanulmányban a kutatók azt írják, hogy bár még szükség van randomizált kísérletek elvégzésére, amennyiben az eredményeket sikerül megerősíteni, azt azt jelenti, hogy 4 és 6 hónapos kor között van egy fontos időkeret, amikor meg kell kezdeni a glutén apránkénti bevezetését az étrendbe.
Egy másik szakértőt azonban nem győztek meg az eredmények. dr. William Muinos, a floridai Miami Gyermekkórház gyermek gasztroenterológusa így reagált a kutatásra: "Ha valaki genetikai hajlammal rendelkezik a lisztérzékenységre, bármikor vezetik be az étrendjébe a glutént, mindenképpen ki fog alakulni benne a betegség. Erre kell összpontosítanunk, az ilyen betegek genetikai felépítésére, nem pedig arra, hogy előbb vagy később kell bevezetni az étrendjükbe a glutént, vagy hogy a szoptatás befolyásolja-e a kockázatot. Nem ez a kérdés."
A Pediatrics október 7-i számában közzétett tanulmányban a kutatók azt írják, hogy bár még szükség van randomizált kísérletek elvégzésére, amennyiben az eredményeket sikerül megerősíteni, azt azt jelenti, hogy 4 és 6 hónapos kor között van egy fontos időkeret, amikor meg kell kezdeni a glutén apránkénti bevezetését az étrendbe.
Egy másik szakértőt azonban nem győztek meg az eredmények. dr. William Muinos, a floridai Miami Gyermekkórház gyermek gasztroenterológusa így reagált a kutatásra: "Ha valaki genetikai hajlammal rendelkezik a lisztérzékenységre, bármikor vezetik be az étrendjébe a glutént, mindenképpen ki fog alakulni benne a betegség. Erre kell összpontosítanunk, az ilyen betegek genetikai felépítésére, nem pedig arra, hogy előbb vagy később kell bevezetni az étrendjükbe a glutént, vagy hogy a szoptatás befolyásolja-e a kockázatot. Nem ez a kérdés."
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.