2014. október 11., szombat

Tippek a tejfogakkal kapcsolatban: hogyan őrizhetjük meg az apró gyöngyszemek ragyogását?

Gyermeke mosolya mindig bearanyozza a napját! 

Hogy megőrizze e mosoly ragyogását, a fogápolást már korán el kell kezdeni. Egy gyerekbarát fogorvos kiváló kezdésnek bizonyul, mellette meg kell tanítanunk gyermekünket a napi kétszeri fogmosásra. 

A fogak egészsége létfontosságú az általános egészségi állapot és a gyermekkori külső szempontjából, és egész életünkben. A megelőző fogászat olyan jó manapság, hogy gyermekeink joggal számíthatnak arra, hogy egész életükben fényesen és ragyogóan tarthatják gyöngy-fehér fogaikat. 
Tudjuk jól azt is, hogy a fogászati ellátás során nincs már félelem és fájdalom, tehát gyermekeinknek nincs mit aggódniuk mikor sor kerül az évi két látogatás egyikére. Itt következzen néhány dolog arról, hogyan érheti el, hogy gyermeke megfelelő ellátásban részesüljön, és olyan hozzáállása legyen, hogy mosolya ragyogó maradjon egész életében.

Válasszon gyermekbarát fogorvost! Vannak gyermekfogászok, akik kiegészítő képzést kaptak, és a gyermekfogászat érdekli őket. Ha nincs ilyen a közelben, olyan fogorvost keressen, akinek a várója, a személyzet hozzáállása, a gyermekkel való bánásmódja azt mutatja Önnek, hogy ez egy jó élmény lesz. Orvosának biztos lesz jó javaslata.

Tegyenek előzetes látogatást. Vigye be a gyereket a megbeszélt időpont előtt, hogy ismerkedhessen a hellyel. Egy jó magaviseletű 3 évest elvihet magával saját fogorvosához is, hogy a gyermek hozzászokhasson az gondolathoz.

Vizsgálja meg saját hozzáállását is a fogorvoshoz. Sok szülőnek van rossz emléke a fogorvosról, ezért kimondatlanul is negatív üzeneteket közvetíthetnek a fogorvosi székről. Az a szülő menjen el a gyerekkel a fogorvoshoz, aki a legpozitívabb tud lenni a látogatás során.

Tartsuk tiszteletben azokat a baba fogakat. Még ha gyermekünk el is fogja veszíteni az első fogait, a helyes ellátás, beleértve a töméseket, fogbevonást és az elhalt fogak kihúzását is, mind része annak, hogy biztosítsuk, az alattuk lévő fogak és az állkapocs jól nőjenek és egészségesek maradjanak. Fogadja meg azokat az ápolási tanácsokat, melyek az Ön gyerekkorában még nem is voltak. Érdeklődjön szájöblítőkről.

Következzen néhány dolog arról, mit tehet Ön otthon két látogatás között, hogy szikrázóak maradjanak a fogak:
  • Tanítsa meg a gyermeket a napi két fogmosásra. A legjobb reggeli után és lefekvés előtt. 
  • Legyen ott legalább az esti fogmosásnál 7 év alatti gyereknél; nézze meg mindkét fogmosást a 4 év alattiaknál.
  • Használjon puha sörtéjű fogkefét. A kemény felsértheti az ínyt, és elősegítheti a baktériumok terjedését. 
  • Félévente cseréljen fogkefét, vagy hamarabb, ha már elhasználódott.
  • Tegyen egy időmérőt a fürdőszobába. Állítsa be 2-3 percre. Ennyi ideig tart rendesen megtisztítani a fogakat.
  • Ellenőrizze a fluorid szintet. Kérdezze meg orvosát, használjon-e fluorid kiegészítőket. A helyi víz fluorid tartalmától függ milyet és mennyit kell. Ne gondolja, hogy nem szükséges, ha gyermeke egyébként palackozott fluorid tartalmú vizet iszik, mert nem biztos, hogy az elegendő.
  • Kerülje a ragacsos ételeket. Bizonyos gumicukrok pusztán cukorból vannak, és a fog rágófelszínére ragadnak egész nap.


Az otthoni és a fogorvosnál történő megfelelő fogápolással, valamint megfelelő mennyiségű fluorid bevitelével, gyermeke mosolya fényes fehér marad felnőttkorában is. 
És kezdjen el gyűjtögetni a fogszabályzóra! Észre sem veszi, és máris ott mosolyog Önre!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.