Gabonafélék
a kisbabák táplálkozásában
Adjak
glutént a babámnak? Ha igen, mikor? Hogyan? Mi az a glutén, és
egyáltalán milyen gabonafélék tartalmazzák? Mikor kezdjük
bevezetni a gabonaféléket? Ezekre a kérdésekre igyekszünk
válaszokat adni.
A
gabonafélék (cereáliák) magas tápértékű, 60-80 százalékos
keményítőtartalmuk miatt a legfontosabb és legegészségesebb
energiaforrások. Rostokban, fehérjében, vitaminokban gazdagok. Az
elmúlt években számos tanulmány utalt arra, hogy a gluténtartalmú
ételek bevezetésének időpontja, mennyisége és a szoptatással
való összefüggése szerepet játszanak a lisztérzékenység
(cöliákia) kialakulásában, ezért fontos, hogy arra az időre
essen a glutén bevezetése, amikor a gyermek még nagyrészt szopik.
A lisztérzékenység kiváltó oka konkrétan a gliadinnal szembeni
érzékenység. A gliadin a glutén egyik összetevője, a búzában,
az árpában, a zabban és a rozsban is megtalálható. A kukorica és
a rizs gluténmentes gabonaféle.
Az
eddigi kutatások alapján a javaslat a következő: 4 hónapos kor
előtt és 7 hónapos kor után, valamint egyszerre nagy mennyiségben
NE vezessük be a glutént a baba étrendjébe. A kockázatot
csökkenti, ha szopik a baba, illetve ha a glutén bevezetése után
még min. 1-3 hónapig a szoptatás biztosított a baba részére. A
szoptatási időszak és a lisztérzékenység fordítottan arányos.
Az még nem tisztázott, hogy a hosszú ideig tartó anyatejes
táplálás teljes védettséget nyújt-e a cöliákiával szemben.
Tehát
6 hónapos kor körül a babák készen állnak mind a
gluténtartalmú, mind a gluténmentes gabonák bevezetésére. A
gluténmentesnél is tartsuk azt a szabályt, hogy egy hétig csak
egyféle gabonát adunk. Lehetőleg mindig a délelőtti szoptatás
után, így az esetlegesen előforduló allergiás reakciókat
észrevehetjük napközben. A lisztérzékenység legjellemzőbb
tünetei: gyakori híg, bűzös széklet, étvágytalanság,
haspuffadás, fogyás, gyengeség, nyugtalanság, ingerlékenység.
A
legcélszerűbb a gabonákat pehely formájában bevezetni. Remek
kásákat készíthetünk pelyhesített gabonákból, illetve mivel
ezeket feltárt formában adjuk, így az emésztésük is könnyebb a
babáknak. A kását keverhetjük már megszokott, elfogadott
gyümölcsökkel is, vagy a gabonapelyhet belekeverhetjük a
gyümölcspürébe, ezáltal az sűrűbbé is válik. A későbbiekben
a gyümölcsös kásák akár komplett köztes étkezésekként is
megfelelnek.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.