2013. szeptember 26., csütörtök

Negyvenezer piros kocka lepi el Budapest belvárosát


Közös játékra hívja a budapestieket a hétvégén a PLACCC Fesztivál. Orosz Klára szobrász 3D Pixel című projektjében 40 ezer piros szivacskockát borítanak ki pénteken az Egyetem téren, szombaton pedig a Teleki téren, és kizárólag a bekapcsolódó járókelőkön múlik, hogy mit építenek belőlük. Eközben Lotte van den Berg holland rendezőnő péntektől vasárnapig közösségi várostervezésre várja az érdeklődőket a Bem rakpart Batthyány téri szakaszán. A programok ingyenesek.

A PLACCC Fesztiválon ezen a hétvégén két olyan program várja a budapestieket, amelyek megmutatják, hogyan hat a művészet a közterek használatára. Szokatlan látvány tárul az ember szeme elé szeptember 27-én, pénteken 14 és 19 óra között az V. kerületi Egyetem téren, illetve másnap ugyanebben az időpontban a VIII. kerületi Teleki téren. A két forgalmas helyen 40 ezer darab, piros színű, habszivacs kockát borítanak ki, amelyek levélkupacszerű, hangsúlyos színfoltja már messziről felhívja magára a figyelmet. Az érdeklődők kedvük szerint különböző térbeli alakzatokat, építményeket hozhatnak létre az elemekből önmaguk és a spontán létrejött közösség számára, sőt akár felszabadultan bele is vetődhetnek a habszivacs tengerbe. Orosz Klára pécsi szobrászművész 3D Pixel című projektjének lényege, hogy a járókelők, felnőttek és gyerekek spontán módon aktív (mű)alkotóvá váljanak a PLACCC Fesztiválon.

Szokatlan, a színház határait feszegető produkciót készül megvalósítani Budapesten a holland Lotte van den Berg rendezőnő és munkatársa,Daan 't Sas látványtervező. A művészek a két évet felölelő, Buildingcímű projekt idei szakaszában információkat gyűjtenek a PLACCC Fesztiválon, és arra a kérdésre keresik a választ, hogy mitől válik egy város valóban az otthonunkká. A módszer egyszerű: a rendezőnő szeptember 27. és 29. között mindennap 14 és 18 óra között kiül a Bem rakpart Batthyány téri szakaszára, és beszélgetést kezdeményez az itt élőkkel, járókelőkkel, turistákkal. Lotte arról faggatja az embereket, hogy mi hiányzik nekik a városból, mit és hogyan építenének ahhoz, hogy Budapestet a sajátjuknak érezzék. Nem abszurd álmokat vagy megvalósíthatatlan víziókat gyűjt, hanem valós hiányokat, személyes vallomásokat. A holland művész a civileken kívül helyi művészeket, építészeket, kutatókat, urbanistákat, politikusokat is bevon a beszélgetésekbe. A közösségi brainstorming eredményeit a résztvevők leírják, lerajzolják, egyszerű eszközökkel modellezik. Az együttgondolkodás eredménye a tervek szerint a 2014-es PLACCC Fesztiválon ölt végső formát. A PLACCC Fesztivál a Building című projekt meghívásával reagálni kíván a jelenleg a fővárosban zajló átpolitizált, kisajátított, a lakosság teljes mértékű kizárásával zajló városrendezési gyakorlatra is.

Orosz Klára: 3D Pixel
2013. szeptember 27. (péntek) 14.00-19.00    1053 Budapest, Egyetem tér
2013. szeptember 28. (szombat) 14.00-19.00  1086 Budapest, Teleki tér
A program ingyenes.

Lotte van den Berg, Daan ’ Sas (NL): Building
Időpont: 2013. szeptember 27-28-29. (péntek-szombat-vasárnap) 14.00 -18.00
Helyszín: Budapest, I. kerület Bem rakpart Batthyány téri szakasza
A program ingyenes.


Részletek:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.